poniedziałek, 30 stycznia 2012

Miód drahimski

Na taką mroźną (niespodziewanie) zimę warto się zaopatrzyć w miód. Można nim słodzić herbatę czy kakao, dodawać do wypieków. Przyda się też na spierzchnięte usta - posmarowane miodem szybko się zregenerują.

Warto pamiętać, że miód (podobnie zresztą jak sok z cytryny) tracą właściwości w wysokiej temperaturze. Jak najbardziej można więc rozgrzać się herbatą, ale bez miodu - tę z miodem można wypić potem.

Widoczny na zdjęciu miód drahimski to kolejny produkt wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa. Powstaje w Drawskim Parku Krajobrazowym (kiedyś zwanym Puszczą Drawską). Są tam i zagajniki akacjowe, i pola rzepaku czy gryki, i nawet wrzosowiska. Stąd rodzajów miodu drahimskiego jest kilka. Powstaje w tradycyjny sposób, kultywowany od wieków w tym regionie. Wspólnym wysiłkiem pszczelarzy, samorządowców oraz specjalistów od marketingu udało się stworzyć i wypromować markę miodu drahimskiego. Kupić go można w wielu sklepach województwa zachodniopomorskiego, a także przez internet w natoobe.pl, serwisie agregującym oferty lokalnych producentów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz