czwartek, 5 kwietnia 2012

Murzin wielkanocny (PRZEPIS!)

fot. minrol.gov.pl
Kto spodziewał cię ciasta czekoladowego, jest w błędzie. Murzin to wypiek na słono a nie na słodko, w zupełnie innym kolorze.

Murzin to wypiek wpisany na listę jako wyrób tradycyjny na Śląsku. Typowo wielkanocne danie przygotowywano z razowej mąki, z której wyrabiano ciasto, do którego wrzucano kawałki szynki, boczku i kiełbasy. Z uwagi na ciemniejszy niż zwykle kolor mąki (a może na popiół z pieca, który osiadał na wypieku) wzięła się nazwa.

Znalazłam przepis na murzina:

Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej – żarnówki
  • 30 dag mąki
  • 5 g drożdży
  • sól
  • 2 jaja
  • ½ l mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • jajo do posmarowania

Nadzienie:
  • 30 dag szynki wędzonej
  • 30 dag boczku wędzonego
  • kawałek białej kiełbasy

Sposób wykonania:

Do mąki wlać rozczyn z drożdży, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Przenieść ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Na rozwałkowane ciasto przenieść wędliny, zwinąć w wałek, posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i piec ok. 1 godziny.

(Przed włożeniem wędlin do ciasta należy je trochę podpiec w piekarniku, celem odparowania wody. Podczas pieczenia nie powstają wolne przestrzenie pomiędzy ciastem a wędlinami. Murzin jest doskonały również na zimno. Paluszki lizać!!!)

Źródło: Przewodnik Beskidzki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz