![]() |
olej arganowy, fot. marokosklep.com |
Berberowie od setek lat znają dobroczynne właściwości oleju arganowego i stosują go zarówno jako preparat kosmetyczny, jak też spożywczy. Olej arganowy wymaga cierpliwości - żeby powstał litr tłoczonego na zimno oleju, trzeba 30kg orzechów arganowych i 8 godzin pracy. Olej składa się w 80% z jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera około 45% kwasu oleinowego i około 35% kwasu linolowego. Dominują w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe Omega6 i Omega9. Olej zawiera też tokoferole, polifenole i schotenol.
Dzięki temu, olej arganowy obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia krążenie, działa przeciwzapalnie i podnosi odporność. Jest też skuteczny w walce z trądzikiem, łuszczycą, przyspiesza gojenie ran, doskonale nadaje się do masażu, odżywia włosy i paznokcie, regeneruje skórę. Ma też przyjemny smak i zapach, więc świetnie nadaje się jako składnik sałatek czy do skrapiania ryb. Lepiej go jednak nie podgrzewać, żeby nie stracił dobroczynnych właściwości.
Zanim jednak popędzicie do sklepu i kupicie butlę na wszystkie okazje - poczekajcie. Olej kosmetyczny jest inny niż spożywczy - jest bowiem poddawany dodatkowej obróbce. Nie pachnie orzechami, jest jaśniejszy niż ten spożywczy. Szukając oleju arganowego, dobrze jest wybrać sprawdzoną firmę. Na pewno polegać można na produktach ze strony Marokosklep.com, gdzie oferowane są różne pojemności i warianty oleju, a także kosmetyki zawierające olej arganowy. Ważne jest, żeby butelki były firmowo zamknięte, oznaczone datą ważności, nazwą importera i symbolem certyfikatu (np. Ecocert).
no właśnie zastanawiałam się dlaczego mój nie pachnie tak jak olej mojej koleżanki ale doczytałam w kosmetyku jej że zawiera perfum czyli już nie 100% natural :)
OdpowiedzUsuńOj, to faktycznie, taki perfumowany jest mniej dobry dla nas. Lepiej do perfumowania się używać perfum :)
OdpowiedzUsuń