Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "Figa" prowadzone przez rodzinę Maziejuków nazwę wzięło od pierwszej kozy hodowanej tamże. Obecnie kóz jest kilkadziesiąt. Wypasane są one na czystych łąkach, dzięki czemu ich mleko jest smaczne i zdrowe.
![]() |
fot. http://www.serykozie.pl/ |
Jednym ze sztandarowych produktów jest ser kozi wołoski wędzony - widoczny na zdjęciu powyżej. Wytwarzany jest metodami jeszcze z XV wieku. Ma słony smak, dodatkowo podkreślony wędzeniem.
Gdzie go kupić? Po pierwsze, wysyłkowo w Fidze - dane kontaktowe są na stronie, można też napisać do właścicielki na Facebooku. Znalazłam też wersję tradycyjną (nie wędzoną) w sklepie internetowym Smaki Wiejskie, wygląda też na to, że ser jest dostępny w internetowych delikatesach Irena.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz