![]() |
fot. minrol.gov.pl |
Pochodzący z okolic Śląska Cieszyńskiego wypiek powstaje z użyciem dużej ilości bakalii i przypraw korzennych, znanych od dawna w tym rejonie. W cienką warstwę ciasta chowa się mieszankę suszonych owoców, zakrapianych rumem. To jeden z najbardziej typowych wypieków wielkanocnych.
Przepis:
Ugotować pół kilograma śliwek, 10 dkg suszonych gruszek, a gdy są miękkie wystudzić i wylać na sito, następnie pokrajać w podłużne paski, 5 dkg orzechów, 10 dkg daktyli, 3 dkg cytrynatu, 3 dkg oranżynek, pół cytryny i pomarańczy, z skórki tych naskórek pokrajać, wszystko również w cienkie paski. Wszystko razem zamieszać na miseczce. Zalać 1/8 litra rumu i nakryć szczelnie. Zarobić tęgie ciasta z 20 dkg mąki, 1 łyżki masła, 1 łyżki cukru, szczyptę soli i rozczynem 1 dkg drożdży, 5 do 6 łyżek stołowych mleka, zagnieść dobrze, wywałkować na 1 cm gruby prostokąt, na który nałożyć te owoce, tworząc podłużną kukiełkę, owinąć dobrze tym ciastem, następnie ułożyć ją na posmarowanej blasze, nakryć, zostawić w ciepłym miejscu podróść i podrośnięte piec powoli 1 godzinę.
Źródło: „Nasza Kuchnia” Walburgii Fójcikowej, za minrol.gov.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz