![]() |
fot. pomorskie.eu |
Ciasteczka mają tę zaletę, że są niedrogie w przygotowaniu - kiedy nie było innych słodyczy, ziemniaki zmieszane z cukrem i aromatyczną wodą różaną dobrze je zastępowały. Przygotowywało się je na święta - więc z powodzeniem można je wykonać na Wielkanoc.
Marcepanowe serduszka z Piekła
Składniki: 25 dkg ziemniaków ugotowanych i zmielonych, 1 kg cukru pudru, kieliszek wody różanej, olejek migdałowy, tłuszcz
Wykonanie: Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać, zmielić przez maszynkę. Zmielone ziemniaki, część cukru pudru, wodę różana, olejek migdałowy, trochę tłuszczu włożyć do garnka. Gotować (mieszając) do gęstości. Wystudzoną masę wyłożyć na stolnicę i dosypać cukier puder do gęstości, wyrobić ciasto jak do kopytek. Rozwałkować do grubości ok. 1 cm i wyrzynać serduszka specjalna foremką. Przypalać brzegi serduszek, a środki dekorować dowolnie.
(przepis za wrp.pl)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz