czwartek, 12 kwietnia 2012

Ciasteczka wyśmienite

Czyżby polskie makaroniki?

Ostatnio przyszły do mnie z Francji makaroniki Laduree - piękne, słodkie, uroczo zapakowane. Sami zobaczcie:

Zaczęłam się zastanawiać, czy nie ma czegoś takiego w Polsce. Nie identycznego, odwzorowanego, ale podobnego w duchu. Jak się okazuje - jest, i to od dawna, a powstało... w szkole gastronomicznej! A dokładniej, w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie. Przepis powstał kilkadziesiąt lat temu, na listę produktów regionalnych ciasteczka wyśmienite (bo tak się nazywają) trafiły w roku 2008, a produkowane i oferowane są cały czas - można je kupić w przynależnej do szkoły restauracji, a także zamówić jako element cateringu (szczegóły tutaj).

Co najlepsze, receptura ciasteczek nie jest znana publicznie - chociaż wielu absolwentów na pewno ją poznało i zapamiętało z zajęć. Wiadomo, że wykonane są z kruchego, maślanego ciasta i przełożone lekko kwaskowatą marmoladą. 


2 komentarze:

  1. ciekawe porównanie :))

    P.S.
    krakowskie ciasteczka wyglądają jak te od Basi: http://makagigi.blogspot.com/search?q=Przepis+na+ciasteczka+s%C5%82oneczka+

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, wyglądają podobnie, z opisu też by pasowały :)

    OdpowiedzUsuń