![]() |
fot. minrol.gov.pl |
Murzin to wypiek wpisany na listę jako wyrób tradycyjny na Śląsku. Typowo wielkanocne danie przygotowywano z razowej mąki, z której wyrabiano ciasto, do którego wrzucano kawałki szynki, boczku i kiełbasy. Z uwagi na ciemniejszy niż zwykle kolor mąki (a może na popiół z pieca, który osiadał na wypieku) wzięła się nazwa.
Znalazłam przepis na murzina:
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej – żarnówki
- 30 dag mąki
- 5 g drożdży
- sól
- 2 jaja
- ½ l mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- jajo do posmarowania
Nadzienie:
- 30 dag szynki wędzonej
- 30 dag boczku wędzonego
- kawałek białej kiełbasy
Sposób wykonania:
Do mąki wlać rozczyn z drożdży, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Przenieść ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Na rozwałkowane ciasto przenieść wędliny, zwinąć w wałek, posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i piec ok. 1 godziny.
(Przed włożeniem wędlin do ciasta należy je trochę podpiec w piekarniku, celem odparowania wody. Podczas pieczenia nie powstają wolne przestrzenie pomiędzy ciastem a wędlinami. Murzin jest doskonały również na zimno. Paluszki lizać!!!)
Źródło: Przewodnik Beskidzki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz