![]() |
fot. minrol.gov.pl |
Podstawa dobrego sernika to ser - musi być tłusty, świeży i suchy - przed pieczeniem trzeba odsączyć z niego wodę, owijając go w papier i odkładając na bok na warstwie tego samego papieru.
W podkarpackiej miejscowości Handzlówka sernik pieczono najczęściej na spodzie z ciasta drożdżowego. Na takie ciasto kładziono masę powstałą z wymieszania sera, masła, jajek i cukru. To wszystko były składniki dostępne w gospodarstwach - ale z uwagi na to, że zwykle ich sprzedaż przynosiła zysk, sernik był ciastem odświętnym. Jeśli okazja tego wymagała, a fundusze pozwalały, kupowano wanilię w laskach i rodzynki, którymi doprawiano masę serową. Na wierzchu ciasta tworzono plecionkę z pasków ciasta.
Macie jakiś sprawdzony przepis na sernik? A może ulubioną cukiernię, w której zawsze kupujecie to ciasto?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz