czwartek, 23 lutego 2012

Polska Róża

Definicją wyrafinowania kulinarnego była dla mnie zawsze konfitura z płatków róży. Nawet mniej z uwagi na smak, bardziej dlatego, że do stworzenia niewielkiego słoiczka trzeba sporo tych płatków, wymieszanych umiejętnie z cukrem. Polska Róża, firma specjalizująca się w przetworach z róży (i płatków, i owoców), to kolejna perełka, o której warto napisać.

fot. polskaroza.eu
Jak widać, asortyment to nie tylko konfitury różane, ale też nektary z róży i innych owoców, a także syropy - z cukrem lub bez. Już sama róża (dzika) to zdrowy owoc, zawierający sporo witaminy C (którą zawsze lepiej przyjmować naturalnie, a nie jako suplement - poza tym, ja wolę grzankę z konfiturą zamiast pastylek, a Wy?), chroniący przed wolnymi rodnikami, ale w ofercie mamy też przetwory z aronii, rokitnika, czarnej jagody, czarnego bzu czy żurawiny. Oferowane przetwory są w podobnych cenach jak importowane z Niemiec czy USA produkty dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętajmy jednak, że przetransportowanie tych zagranicznych to określona ilość CO2 w atmosferze, a to nie sprzyja środowisku. Lepiej kupować polskie, jeśli mamy taką możliwość. Firma prowadzi też sklep internetowy - co prawda koszty wysyłki są spore, bo aż 21 zł, ale to cena paczki do 20 kg. Warto więc zamówić więcej - dla siebiei dla znajomych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz