piątek, 3 lutego 2012

Kawa żołędziówka

Co można robić z żołędzi? Myślałam, że ich jedyne zastosowanie dla ludzi to możliwość tworzenia ludzików przy pomocy kilku wykałaczek.

fot. wuzecik.pl
Jak się okazuje, z żołędzi powstaje kawa. Oczywiście, kawa to nazwa umowna, w dodatku napój nie zawiera kofeiny, ale tradycja jego wytwarzania na terenach nadbużańskich jest długa. Przed drugą wojną światową, kawa z żołędzi była popularnym napitkiem w tamtych rejonach. Aby powstała "kawa", żołędzie są gotowane, palone i mielone. Następnie do mieszanki dodaje się przypraw, tak jak kardamon, cynamon, goździki. Można ją zalewać wrzątkiem lub parzyć w ekspresie.

Co prawda o tym, że kawa jest niezdrowa, już się nie mówi, bo w pewnych sytuacjach (i niedużych ilościach) nie jest szkodliwa, a nawet może być zdrowa, ale kawa z żołędzi wpływa ponoć dobrze na żołądek, wątrobę i śledzionę, a w dodatku likwiduje zaburzenia żołądkowe.

W zasadzie, kiedyś pijało się kawę zbożową i też było dobrze. Może więc warto spróbować i kawy z żołędzi? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz