czwartek, 9 lutego 2012

Sól z Dżibuti

Konia z rzędem temu, kto bez zastanowienia potrafi pokazać na mapie Dżibuti.

Jezioro Assal w Dżibuti to jeden z najbardziej słonych akwenów wodnych. Wskutek działania wiatru i temperatury, sól krystalizuje, a potem kryształy łączą się, zostają oszlifowane przez wodę i powstają kulki soli - jak te na zdjęciu. W smaku, sól jest podobna do znanej nam soli morskiej, ale to, co się liczy, to kształt. Kuleczki mają różną wielkość, najmniejsze są jak ziarna kawioru. Jeśli podać je obok kawałków ryby czy mięsa, pociętych również w geometryczne, proste kształty, efekt będzie niezapomniany.

Sól można kupić w sklepie At the Meadow.

A dlaczego tu o niej piszę? To też produkt regionalny, tradycyjny, tyle że z innego kawałka świata. Kule solne wydobywane są ręcznie, sortowane, a następnie odwożone na wielbłądach do portu, skąd odpływają do sklepów na całym świecie. W dobie standaryzacji, takie powstające naturalnie dzieła natury są szczególnie urocze, prawda?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz