środa, 29 lutego 2012

Ser kozi wołoski

Jakiś czas temu pisałam o polskiej firmie DanMis, produkującej sery kozie. Dziś o innej firmie z Beskidu Niskiego, która produkuje doskonałe sery kozie.

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "Figa" prowadzone przez rodzinę Maziejuków nazwę wzięło od pierwszej kozy hodowanej tamże. Obecnie kóz jest kilkadziesiąt. Wypasane są one na czystych łąkach, dzięki czemu ich mleko jest smaczne i zdrowe.

fot. http://www.serykozie.pl/


Jednym ze sztandarowych produktów jest ser kozi wołoski wędzony - widoczny na zdjęciu powyżej. Wytwarzany jest metodami jeszcze z XV wieku. Ma słony smak, dodatkowo podkreślony wędzeniem.

Gdzie go kupić? Po pierwsze, wysyłkowo w Fidze - dane kontaktowe są na stronie, można też napisać do właścicielki na Facebooku. Znalazłam też wersję tradycyjną (nie wędzoną) w sklepie internetowym Smaki Wiejskie, wygląda też na to, że ser jest dostępny w internetowych delikatesach Irena.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz