poniedziałek, 12 marca 2012

Ciechocińska sól

Ostatnio o soli mówi się dużo i źle. Przypomnijmy sobie, z jakiej soli słynie Polska. Sól ciechocińska to sól warzona, czyli taka, która powstaje w procesie odparowywania solanki. Zawiera ona naturalne pierwiastki wapnia, magnezu i jodu potasu. Pierwsze wzmianki o słonych złożach ze Słońska (bo tak się wtedy nazywał Ciechocinek) pochodzą z roku 1815. Metody produkcji nie zmieniły się znacząco od tego czasu - solanka jest wydobywana ze źródła, zagęszczana w tężniach i podgrzewana. Wtedy wytwarza się tzw. kożuch, który jest usuwany. Podczas warzenia wytrącają się kryształki soli, które są następnie wygarniane z kąpieli i układane w pryzmy.

Sól ciechocińską można kupić na miejscu (a Ciechocinek to urocze miasteczko, które warto odwiedzić), ale też w większości sieci sklepów w Polsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz