poniedziałek, 19 marca 2012

Szynka podstolego

Kolejny produkt na liście produktów tradycyjnych - wymarzony na Wielkanoc. W końcu co to za święta bez szynki?

fot. gawor-wedliny.pl
Tak zwana szynka z nogą to rarytas lubiany w Polsce - wiadomo, że jeśli wędzi się całą nogę razem z mięsem, to szanse na zwiększenie objętości mięsa są niewielkie. Szynka podstolego bierze swoją nazwę od podkrakowskiej miejscowości Podstolice. Historia Podstolic sięga XIII wieku, a historia wytwarzania tam wędlin - co najmniej XIX wieku, chociaż niepisane historie są jeszcze starsze.

Szynka podstolego powstaje z nogi wieprzowej zadniej, dzielonej na trzy części (zrazówkę, krzyżówkę i biodrówkę). Mięso marynowane jest w specjalnie dobranych ziołach, a potem obwiązywane i wędzone w dymie olchowym lub owocowym, aż nabierze odpowiedniej barwy. Na końcu parzy się je we wrzątku. Walory smakowe i zapachowe są unikalne, osiągane dzięki połączeniu naturalnych składników.

Co ważne - szynkę podstolego można kupić u producenta, w firmie Gawor Wędliny. Jeśli nie po drodze Wam w okolice Wieliczki, możecie zamówić szynkę z dowozem kurierem do domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz