środa, 14 marca 2012

Przysmak wołyński z Niemczy

Wszelkiego rodzaju smarowidła do chleba to potrawy o tyle niewyszukane, co smaczne. Tłuste, doprawione czosnkiem i majerankiem kawałki duszonego mięsa doskonale smakują, podane z ciemnym, kwaskowatym chlebem.

Przysmak wołyński z Niemczy to potrawa, która trafiła do Polski wskutek uwarunkowań historycznych - po II wojnie światowej do Polski, na Dolny Śląsk, trafili ludzie z ówczesnej Ukraińskiej SRR pochodzenia polskiego - w tym mieszkańcy Wołynia. Smarowidło z mięsa wieprzowego powstawało podczas świniobicia i było jednym ze sposobów na przedłużenie przydatności do spożycia mięsa. Było i jest produkowane bez żadnych chemicznych polepszaczy - co potwierdza nagroda „Perły” w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w kategorii na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz