środa, 21 marca 2012

Jaja perlicze

fot. minrol.gov.pl
Jajka, które jemy, najczęściej pochodzą od kur. Jednak w Polsce znane są też jaja perlicze - to nawet jeden z produktów regionalnych z województwa mazowieckiego.

Perliczki trafiły do Europy w XV wieku, dzięki portugalskim marynarzom, którzy przywieźli je z Afryki. W Polsce szybko zaczęto je hodować - tak, że w XIX i XX wieku były już częstym widokiem w polskich wsiach, obok kur, gęsi i kaczek.

Co ważne - jaja perlicze są bardziej pożywne niż kurze, więc są wskazane dla dzieci i osób wracających do zdrowia. Zawartość karotenu i witaminy A w żółtku perliczym jest czterokrotnie wyższa, niż w kurzym.

Jaja perlicze kupić można w Grabinie Radziwiłłowskiej:

Gospodarstwo Rolne Wiśniewski Janusz
Grabina Radziwiłłowska
ul. Duża 45
Tel. 504 197 616

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz