czwartek, 29 marca 2012

Sernik handzlowski

fot. minrol.gov.pl
Święta za pasem, więc dziś o kolejnym cieście. Sernik to też, podobnie jak mazurek, typowe ciasto wielkanocne. Nic więc dziwnego, że trafił na listę produktów tradycyjnych.

Podstawa dobrego sernika to ser - musi być tłusty, świeży i suchy - przed pieczeniem trzeba odsączyć z niego wodę, owijając go w papier i odkładając na bok na warstwie tego samego papieru.

W podkarpackiej miejscowości Handzlówka sernik pieczono najczęściej na spodzie z ciasta drożdżowego. Na takie ciasto kładziono masę powstałą z wymieszania sera, masła, jajek i cukru. To wszystko były składniki dostępne w gospodarstwach - ale z uwagi na to, że zwykle ich sprzedaż przynosiła zysk, sernik był ciastem odświętnym. Jeśli okazja tego wymagała, a fundusze pozwalały, kupowano wanilię w laskach i rodzynki, którymi doprawiano masę serową. Na wierzchu ciasta tworzono plecionkę z pasków ciasta. 

Macie jakiś sprawdzony przepis na sernik? A może ulubioną cukiernię, w której zawsze kupujecie to ciasto?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz