piątek, 21 października 2011

Orkisz, posiłek gladiatorów

Mimo że w Polsce orkisz, a ściślej mówiąc - pieczywo orkiszowe to żadna nowość, bo orkisz uprawiano od dawna, to jednak dopiero od kilku lat trwa swoisty boom na wypieki z mąki orkiszowej. Wszystko wiąże się ze stopniową zmianą trybu życia na zdrowszy. Orkisz zawiera więcej białka niż pszenica zwyczajna (bo orkisz to jedna z odmian pszenicy). Zawiera też więcej łatwo przyswajalnego glutenu, cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D.



Czerkieska mąka orkiszowa, wytwarzana w miejscowości Jasień (świętokrzyskie) od 2008 roku wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych. Tu można przeczytać o niej więcej.

Czy jednak orkisz to nie wyrzeczenie na rzecz smaku? Absolutnie nie. Pieczywo orkiszowe jest bardzo smaczne, na pochwałę zasługują też makarony orkiszowe i kasze orkiszowe - znajdziesz je w sklepach z żywnością, np. w Ekozakupy24.pl. A co do mąki orkiszowej - można z niej upiec fantastyczną pizzę czy cebularz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz