wtorek, 25 października 2011

Łosoś, polskie sushi

Jak surowa ryba, to sushi. Tak nam się kojarzy. A jednak w Polsce również jadano i nadal się jada surowe ryby, konserwowane w soli.

Surowy łosoś bałtycki solony to potrawa, która jest na liście produktów tradycyjnych już od 2 kwietnia 2008. Zgłoszenie przesłano z Jantara, miejscowości znanej z tradycji rybackich. Na zdjęciu wygląda apetycznie. Niestety, Ministerstwo Rolnictwa, które pisze obszernie o tradycji połowu łososia bałtyckiego, nie podaje przepisu, ale w Internecie znalazłam kilka interesujących wersji, np. tu i tu.

Co ciekawe, w Polsce łososia bałtyckiego trudno kupić, bo większość połowu idzie na eksport (głównie do Francji). Czasem można dostać tę rybę w nadmorskich smażalniach. Smakuje ponoć zupełnie inaczej niż łosoś hodowlany. Oryginalnego polskiego łososia w wersji surowej - solonej można spróbować np. w Gospodarstwie Agroturystycznym "Leśna Zagroda", mieszczącym się w Jantarze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz