wtorek, 18 października 2011

Rzepak, oliwka Północy

Jakiego oleju używacie w domu?

Jeśli rzepakowego - to świetnie. Bo jest zdrowszy od oliwy z oliwek, a przy tym to nasz regionalny produkt (nie tylko, ale nie czepiajmy się szczegółów). Nie znaczy to, że oliwa z oliwek jest nagle niedobra - bo jest dobra, zdrowa i smaczna, ale olej rzepakowy zawiera więcej kwasu linolowego, czyli tak pożądanego omega-6 niż oliwa, a mniej od oliwy niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczów nasyconych.

fot. rgbstock
Jednym z miejsc w Polsce, gdzie tradycyjnie wyrabia się olej rzepakowy, jest Roztocze. Tam powstaje olej świąteczny roztoczański, o wyjątkowym smaku i aromacie. Pierwsze wzmianki o produkcji sięgają XVII wieku, a z uwagi na niekorzystne warunki do uprawy mechanicznej, technologia niewiele się zmieniła przez ten czas. Jedyna większa zmiana zaszła około pół wieku temu - wtedy drewniane, napędzane ręcznie olejarnie zostały zastąpione maszynami z żeliwa i stali, zasilanymi elektrycznie. Wymieniono też prażak ręczny, zastępując go mieszadłem elektrycznym, więc miazga się nie przypala, co wpływa na jakość oleju. Prasa hydrauliczna umożliwia ustalenie ciśnienia wyciskania, jednocześnie ograniczając temperaturę miazgi. To też dobrze wpływa na smak i zapach produktu końcowego.

Olej świąteczny można kupić np. w Olejarni Świątecznej, mieszczącej się w Łabuniach nieopodal Zamościa, a także w serwisie natoobe.pl. Nie piszę "w sklepie", bo natoobe.pl to platforma gromadząca produkty wielu producentów. Można tam znaleźć dużo produktów lokalnych, organicznych, ekologicznych.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie u nas faktycznie są całkiem pokaźne uprawy rzepaku ale w sumie i nie tylko. Ja jestem zdania, że warto także jest zapoznać się z wpisem https://sadeczanin.info/gospodarka/chwasty-najczesciej-wystepujace-w-zbozach-i-skuteczne-metody-ich-zwalczania mówiącym o tym jakie chwasty w zbożu występują najczęściej.

    OdpowiedzUsuń