Pierekaczewnik to potrawa kuchni białoruskiej i tatarskiej, w Polsce do spróbowania w
Kruszynianach, w gospodarstwie agroturystycznym Dżennety Bogdanowicz.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuQVO5Zh8I2LQY0vNhvuv1i0ftrxb6GtmR8Nb5ZVTrukKEfblZv0ZnIGXaHXG98TxegMq2xf0AnJL78HQ0hyphenhyphen-vbjp3r-pXq92_1QuPygXuUueasTfZEbC0sWZTt2QX6aPmH5zaM9cXMHvp/s400/pierekaczewnik.jpg) |
fot. wrotapodlasia.pl |
W gospodarstwie można się zatrzymać na weekend, zwiedzić okolicę, a przy okazji spróbować tatarskich specjałów. Od razu uprzedzam, to nie jest jedzenie lekkostrawne - dużo tu smażenia, pieczenia, grzybów, kapusty. Ale są to smaki wyjątkowe, w Polsce mało znane. Póki pogoda jest przyjazna, warto do Kruszynian pojechać - to tylko 50 km od Białegostoku.
W serwisie Wrota Podlasia znalazłam przepis na
pierekaczewnik, ale nie wiem, czy to rzeczywiście takie proste, czy nie ma jakiegoś tajnego składnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz