piątek, 14 października 2011

Pierekaczewnik, czyli pieróg inaczej

Pierekaczewnik to potrawa kuchni białoruskiej i tatarskiej, w Polsce do spróbowania w Kruszynianach, w gospodarstwie agroturystycznym Dżennety Bogdanowicz.

fot. wrotapodlasia.pl
W gospodarstwie można się zatrzymać na weekend, zwiedzić okolicę, a przy okazji spróbować tatarskich specjałów. Od razu uprzedzam, to nie jest jedzenie lekkostrawne - dużo tu smażenia, pieczenia, grzybów, kapusty. Ale są to smaki wyjątkowe, w Polsce mało znane. Póki pogoda jest przyjazna, warto do Kruszynian pojechać - to tylko 50 km od Białegostoku.

W serwisie Wrota Podlasia znalazłam przepis na pierekaczewnik, ale nie wiem, czy to rzeczywiście takie proste, czy nie ma jakiegoś tajnego składnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz