piątek, 11 listopada 2011

Gęsina nie tylko na św. Marcina

Amerykanie mają swojego indyka, którego podają na Święto Dziękczynienia. Od kilku lat w Polsce wraca tradycja jedzenia gęsiny. Kiedyś gęsi jadano często i chętnie, ale do niedawna gęsina była na polskich stołach rzadkością.

fot. gesina.pl
Wyroby z gęsi to nie tylko foie gras, pyszne, choć tłuste i dyskusyjne, jak chodzi o komfort życia gęsi (chociaż odchodzi się od tradycyjnego tuczenia na rzecz metod bardziej humanitarnych).

Mimo że gęsina uważana jest za mięso tłuste, nie jest to prawda - zawiera o wiele mniej tłuszczu niż wołowina, a dzięki temu, że gęsi są karmione najlepszymi paszami, jest to też mięso zdrowe. Gęsina to dużo sycącego białka, ale też witaminy (A, E, B), minerały (potas, fosfor, magnez) i nienasycone kwasy tłuszczowe.

11 listopada to dzień, kiedy gęsina jest chętnie jedzona i podawana, także w restauracjach, ale warto jeść ją cały rok. W serwisie Durszlak, agregatorze blogów kulinarnych, znajdziemy wiele smacznych przepisów. Listę restauracji oferujących gęsinę znajdziemy w serwisie gesina.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz