wtorek, 8 listopada 2011

6 bardzo zdrowych produktów


Co jeść, żeby być zdrowym? Powiedzenie o pięciu porcjach warzyw i owoców znamy, ale jakie warzywa wybierać?

fot. rgbstock.com

Po pierwsze – pomidory, w każdej formie (chociaż radzę unikać mocno słodzonego ketchupu – lepiej wybrać niskosłodzony lub słodzony inną substancją niż cukier ketchup ekologiczny, o czym pisałam tutaj). Surowe są doskonałe do kanapek, do sałat. Suszone, marynowane w oliwie można zmiksować na pastę do pieczywa albo dodać do sałaty, sprawdzają się też jako przekąski. Sos pomidorowy zawiera nawet więcej dobroczynnego likopenu niż pomidory surowe, więc warto go jeść często. Lepiej jednak nie przesadzać przy tym z ilością makaronu – węglowodany są nam potrzebne, ale ich nadmiar może powodować tycie. Warto też pamiętać o soku pomidorowym i o sokach wielowarzywnych, zwykle tworzonych na bazie soku pomidorowego. Są obłędnie wręcz zdrowe, a przy tym smaczne – jeśli je odpowiednio doprawić. Polecam świeżo zmielony pieprz i zioła.

Po drugie – szpinak i inne odmiany zieleniny; im ciemniejsze liście, tym lepiej. Te rośliny zawierają dużo beta-karotenu, kwasu foliowego, witaminy C, E i K. Ich regularne spożywanie pomaga obniżyć ciśnienie i poziom cholesterolu, wpływa dodatnio na wzrok, redukuje ryzyko wylewu i chorób serca. Nie zachęcam nikogo do szpinaku w wersji, jaką wiele osób pamięta z dzieciństwa, czyli pozbawionej smaku brei. Zamiast tego, można surowy szpinak podać w sałacie jak sushi, uduszony zmiksować, wymieszać z ricottą i zapiec w muszlach makaronowych albo po prostu poddusić go z fetą i pomidorami i wymieszać z ugotowanym makaronem. Pycha!

Po trzecie – orzechy włoskie. To świetne źródło białka i zdrowych tłuszczów. Orzechy włoskie zawierają też kwasy tłuszczowe omega-3, korzystne dla serca. Z orzechami nie można jednak przesadzać – wystarczy kilkanaście sztuk dziennie.

Po czwarte – jagody. Badania wskazują, że zawarte w nich składniki mogą mieć działanie antyrakowe. Jagody to też naturalny sposób na dobry wzrok i dobrą pamięć. Poza tym, są pyszne – czy to jedzone solo, czy dodane do porannego musli.

Po piąte – owoce granatu. Trudne w obieraniu owoce zawierają flawonoidy (to ten sam dobry dla zdrowia składnik, który znamy z wina i czekolady). Dodawaj pestki do sałat, szczególnie tych z mięsem kaczki czy indyka, doskonale pasują do siebie.

Po szóste – słodkie ziemniaki. Warzywo w Polsce mało znane, a szkoda. Słodkie ziemniaki zawierają karotenoidy, w tym beta-karoten, witaminę C, wapń, potas, pomagają zredukować poziom „złego” cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie, a także podnoszą odporność na przeziębienia – co jest ważne zwłaszcza w te chłodne miesiące.

Źródło: South Beach Diet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz