poniedziałek, 7 listopada 2011

Śląskie niebo (w gębie)


Czyli wyjątkowy mięsny kompot.

fot. wikipedia

Chociaż kompot i mięso rzadko występują w jednym daniu, to śląskie niebo, czyli typowo świąteczna potrawa regionalna, łączy te dwa smaki. Podstawą dania są suszone owoce, które namacza się, a następnie gotuje razem z mięsem. Ugotowane mięso wyjmuje się z garnka, w którym został rzadki sos. Zostaje on zagęszczony – najczęściej przy pomocy zasmażki lub powideł. Doprawia się go cukrem, cynamonem, solą oraz skórką i sokiem z cytryny. Pokrojone w plastry mięso polewa się sosem. Podaje się z kluskami lub buchtami (pyzami drożdżowymi). Danie w tej formie zostało wpisane na listę produktów regionalnych.

Tego rodzaju ciężkie danie może być ciekawostką kulinarną, ale można je nieco odchudzić i uwspółcześnić. Moja propozycja to karkówka (w wersji chudszej – schab) z owocami.


  • 1 kg karkówki lub schabu, pokrojone w plastry
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 20 dag suszonych moreli
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Woda


Mięso ułożyć w garnku, zasypać owocami, doprawić przyprawami. Wlać 2 szklanki wody, dusić godzinę – półtorej (aż mięso będzie miękkie) na małym gazie, przykryte.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz