piątek, 4 listopada 2011

Gruszki szaruszki w syropie


Całkiem niedawno, bo 22 lipca 2011 roku na listę produktów tradycyjnych trafiły pyszne gruszki marynowane, tradycyjnie przygotowywane na Pomorzu i Kujawach.


Grusza to drzewo charakterystyczne dla Kujaw, często pojawia się w herbach miast tego regionu. Gruszki używane były do wielu potraw, nawet do czerniny. Ale wróćmy do gruszek szaruszek – to owoce odmiany Salisbury, mające szary odcień. W słoiku mają być widoczne połówki gruszek z ogonkami, doprawione goździkami. To doskonały dodatek do mięs, zarówno ciepłych, jak i zimnych. Ja polecam marynowane gruszki do pasztetu, smakuje wybornie!

Dokładny przepis znaleźć można w poradniku „Smacznie i zdrowo od rana do wieczora” autorstwa Jadwigi Kłossowskiej: „3 kg gruszek bergamotów, 1,5 kg cukru, 1 szklanka octu 6-procentowego, 1 szklanka wody, 15-20 (garść) goździków. (…) Można jednak przyrządzić w occie i inne gatunki gruszek (…). Gruszki obrać, pozostawiając szypułkę, zaś gniazdo nasienne wyjąć (…).Gruszki po obraniu od razu wkładać do wody zakwaszonej octem (2 łyżki na miskę wody), by nie czerniały. Jednocześnie przygotować syrop. W płaskim rondlu zalać cukier octem i wodą, dodać goździki i gotować mieszając, aż cukier zupełnie się rozpuści. Wówczas włożyć gruszki i na słabym ogniu gotować, aż nabiorą złocistego koloru i staną się lekko szkliste. Po wystudzeniu złożyć do słojów twistów (…). Przechowywać w ciemnym miejscu”. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz