poniedziałek, 28 listopada 2011

Kropla zdrowia z Lublina

Jakiś czas temu pisałam o rzepaku - w najlepszych słowach, bo to dodatek wart kupienia. Jak się okazuje, niebawem ruszy produkcja ekologicznego oleju rzepakowego.

fot. rgbstock

Naukowcy z  Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie planują uruchomić niewielką linię produkcyjną. Będzie to projekt pilotażowy, który umożliwi prześledzenie wszystkich etapów produkcji - tak, żeby w przyszłości można było uruchomić linie o większej przepustowości.

Olej ma mieć szczególne walory dzięki ekologicznej uprawie oraz warunkom produkcji - silos do przechowywania ziaren rzepaku będzie chłodzony i wypełniony azotem, a olej tłoczony na zimno, bez dostępu tlenu i światła. Gotowy produkt ma być pakowany w małe jednorazowe pojemniczki przeznaczone do otwarcia tuż przed dodaniem do potraw. Jednorazowe opakowania też będą wypełnione azotem.

Posłuży to zachowaniu w oleju cennych dla zdrowia związków, jak karotenoidy, tokoferole, sterole. Badania wskazują, że składniki te chronią nas przed nowotworami, chorobami serca czy chorobą Parkinsona.

Zakłada się, że linia będzie w stanie produkować około 300 litrów oleju dziennie. Przy tej wydajności, litr będzie kosztował około 80 zł. Fakt, to dużo, ale nie zapominajcie, że będzie specjalnie pakowany - tak, żeby dodać tylko porcję do sałaty i nie zużywać go dalej. Poza tym, jeśli eksperymentalna produkcja odniesie sukces, można liczyć na to, że zjawi się ktoś, kto zechce uruchomić produkcję na szerszą skalę, co obniży koszt litra oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz