Na pierwszy rzut oka, wygląda jak danie typowo indyjskie, prawda?
|
fot. Polskie South Beach |
Jak się jednak okazuje, korzenie tej potrawy są, najdelikatniej mówiąc, sporne. Najpewniej powstała ona gdzieś w połowie zeszłego wieku, ale nie wiadomo, czy było to w Indiach, czy w Wielkiej Brytanii. Nie ma też jednej, spójnej listy składników - przepisów jest masa, a jedyny element niezmienny to kurczak. Danie jest w UK tak bardzo popularne, że zostało ogłoszone brytyjską potrawą narodową. Jak więc widać, dania regionalne to pojęcie czysto umowne. Pomyślcie zresztą, jakie mają korzenie obecne w kartach dań wielu restauracji strogonowy i dewolaje, u nas doskonale znane i chętnie jadane. Nie ma jednorodnej kuchni danego kraju, bo tę tworzą mieszkańcy - a przepisy mogą się różnić w domach kilka kilometrów od siebie, nie mówiąc już o przeciwnych częściach kraju.
Co do samej potrawy: moim zdaniem, można zamiast tłustej śmietany dać chudszą, ale trzeba pamiętać o przyprawach. Ostra papryka, imbir, kolendra, czosnek - bez tego danie będzie mało wyraziste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz