czwartek, 1 grudnia 2011

Chicken tikka masala, czyli jaka to kuchnia

Na pierwszy rzut oka, wygląda jak danie typowo indyjskie, prawda?

fot. Polskie South Beach
Jak się jednak okazuje, korzenie tej potrawy są, najdelikatniej mówiąc, sporne. Najpewniej powstała ona gdzieś w połowie zeszłego wieku, ale nie wiadomo, czy było to w Indiach, czy w Wielkiej Brytanii. Nie ma też jednej, spójnej listy składników - przepisów jest masa, a jedyny element niezmienny to kurczak. Danie jest w UK tak bardzo popularne, że zostało ogłoszone brytyjską potrawą narodową. Jak więc widać, dania regionalne to pojęcie czysto umowne. Pomyślcie zresztą, jakie mają korzenie obecne w kartach dań wielu restauracji strogonowy i dewolaje, u nas doskonale znane i chętnie jadane. Nie ma jednorodnej kuchni danego kraju, bo tę tworzą mieszkańcy - a przepisy mogą się różnić w domach kilka kilometrów od siebie, nie mówiąc już o przeciwnych częściach kraju.

Co do samej potrawy: moim zdaniem, można zamiast tłustej śmietany dać chudszą, ale trzeba pamiętać o przyprawach. Ostra papryka, imbir, kolendra, czosnek - bez tego danie będzie mało wyraziste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz