Makowiec to jedno z ciast, które pojawia się na większości polskich stołów na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Klasyczne, słodkie, pełne maku, pieczone w formie rolady ciasto znalazło się na liście produktów regionalnych. Jednym z makowców na liście jest makowiec sędziszowski.
![]() |
fot. Bartosz Senderek |
Jak wspomniałam, makowiec był ciastem szczególnym, podawanym na specjalne okazje. Zawarty w nim mak miał zapewnić szczęście i rychłe zamążpójście. Mak namaczano i mieszano z bakaliami, jak rodzynki czy kandyzowana skórka pomarańczowa. Wszystkie składniki ciasta i makowej masy musiały być w tej samej temperaturze - nie za zimne, nie za gorące - tak, żeby ciasto ładnie, równomiernie wyrosło.
Obecnie makowiec można kupić w wielu sklepach, w piekarniach i cukierniach. Często szukamy bardziej nowoczesnych przepisów na wypieki z makiem - znalazłam świetne przepisy na ciasto-szachownicę makowo-kokosową, na cytrynowe ciasto z makiem, na tort makowy z kremem z białej czekolady, a nawet na makowiec z jabłkami, ale moim zdaniem, klasyczny makowiec ma wiele uroku. Macie swój sprawdzony przepis? Kupujecie suchy mak, czy masę makową? Czym doprawiacie masę? Piszcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz