środa, 28 grudnia 2011

Polski ser pleśniowy

Zbliża się karnawał. Będziemy uczestniczyć w imprezach, może jedną czy drugą zorganizujemy. Często na stół podaje się zimne przekąski - wędliny, sery, warzywa, sosy. Znamy sery z różnych krajów - angielskie, francuskie, ale czy wiedzieliście, że w Polsce powstaje ser pleśniowy?

Kamiennogórski ser pleśniowy, bo to o nim dziś opowiadam, powstaje z mleka krowiego. W Kamiennej Górze hodowla bydła mlecznego ma długą tradycję - sięga bowiem XIII wieku. Po drugiej wojnie światowej, mleczarnie zostały w większości zniszczone, ale do tradycji wrócono. Ser pleśniowy z tego regionu jest na liście produktów regionalnych od roku 2010. Produkuje go spółdzielnia mleczarska KaMOS. Niestety, chociaż strona zapowiada się ciekawie (kuchnia, zamówienia, aktualności etc.), niewiele na niej działa - a próba zarejestrowania się pokazuje, że nie ma nawet regulaminu korzystania z serwisu. Podejrzewam więc, że sera pleśniowego ani innych (na pewno ciekawych) wyrobów tej firmy nie da się zamówić przez ich stronę.

Na szczęście produkty KaMOS można kupić w sieci Tesco.

Pisałam już o innych serach z Polski - o serach kozich DanMis, o serach Old Poland i o ekoproduktach z Podkarpacia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz