wtorek, 27 grudnia 2011

Pyszna, zdrowa żurawina

Znana u nas głównie jako dodatek do mięs żurawina to owoc o wielu zaletach. Po pierwsze, jest bardzo estetyczny, więc można posadzić go w ogrodzie. Po drugie, żurawina świetnie pasuje i do mięs, i do serów - kto nie jadł grillowanego oscypka z żurawiną? Po trzecie, to nie tylko smaczny, ale też zdrowy dodatek.

fot. rgbstock.com / melodi2
Badania wskazują, że żurawina zawiera substancje, które dobrze wpływają na jamę ustną i przewód pokarmowy. Substancje te pomagają też zwalczać bakterię Helicobacter pylori, odpowiedzialną za wrzody żołądka, zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych, a także obniżają "zły" cholesterol LDL, podnosząc jednocześnie "dobry" HDL.

Jednym z przetworów z żurawiny na liście produktów tradycyjnych jest lasowiacka nalewka żurawinowa. Powstaje na bazie spirytusu, ale zawartość alkoholu w końcowym produkcie waha się od 20 do 30% z uwagi na to, że alkohol rozcieńczany jest wodą. Taka nalewka pomaga w leczeniu chorób nerek i prostaty - chociaż naturalnie trzeba regularne przyjmowanie skonsultować ze swoim lekarzem.

W serwisie Slow Dizajn znajdziecie doskonały, prosty przepis na konfiturę z żurawiny. A ja polecam suszoną, namoczoną w wywarze żurawinę dodawać do masy, z jakiej powstaje pasztet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz