wtorek, 20 grudnia 2011

Szynka... z karpia

Szynka z czegokolwiek innego niż wieprzowina wydaje się niektórym z nas świętokradztwem, dlatego wszelkie szynki z indyka czy kurczaka uważane są za zło konieczne (dla zdrowia i linii). A co powiecie na szyneczkę z karpia?

fot. lubelskie.pl
Szyneczka z karpia z Pustelni to po prostu zwinięte i obciągnięte siatką wędzarniczą dzwonka ryby. W województwie lubelskim nie brakuje gospodarstw, gdzie karp jest hodowany, a w jednym z nich powstaje taka oto urocza szyneczka. Kształt szyneczki jest owalny, jest zwarta, można ją kroić jak wędlinę. Smakuje jak wędzona delikatna ryba.

Kupisz w Gospodarstwie Rybackim Pstrąg Pustelnia w Opolu Lubelskim.

http://www.pstragpustelnia.pl/

Szyneczka z karpia jest na liście produktów regionalnych od 2009 roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz