Szynka z czegokolwiek innego niż wieprzowina wydaje się niektórym z nas świętokradztwem, dlatego wszelkie szynki z indyka czy kurczaka uważane są za zło konieczne (dla zdrowia i linii). A co powiecie na szyneczkę z karpia?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSJ0JNlhdzRmoXFlRaIqUsEieWQy7ex80pGoIzKu2feYPfMF6lMxq8ZsQKv10YLuZoVDYpP2_RH049TQ9FumHCdaW4ZSFHbcUjLBEjlgxhPLc37n8oPEJstiLT3r1zN5zHKBqsFCzs2PED/s400/Szyneczka_z_karpia_z_pustelni_1.jpg) |
fot. lubelskie.pl |
Szyneczka z karpia z Pustelni to po prostu zwinięte i obciągnięte siatką wędzarniczą dzwonka ryby. W województwie lubelskim nie brakuje gospodarstw, gdzie karp jest hodowany, a w
jednym z nich powstaje taka oto urocza szyneczka. Kształt szyneczki jest owalny, jest zwarta, można ją kroić jak wędlinę. Smakuje jak wędzona delikatna ryba.
Kupisz w Gospodarstwie Rybackim Pstrąg Pustelnia w Opolu Lubelskim.
http://www.pstragpustelnia.pl/
Szyneczka z karpia jest na liście produktów regionalnych od 2009 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz