poniedziałek, 12 grudnia 2011

Świąteczna słodycz

Sernik jurajski nazwę zawdzięcza rejonowi, skąd pochodzi, czyli Jurze Krakowsko - Częstochowskiej. To słodkie ciasto, wypiekane z białego sera, masła i jajek, powstawało kiedyś głównie przy okazji świąt - szczególnie Bożego Narodzenia i Wielkanocy, a także jako ciasto weselne.


Od niedawna wpisany jest na listę produktów regionalnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dokładny przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, ale kluczowe jest dokładne zmielenie białego sera i połączenie go z pianą z białek. Następnie taki sernik piecze się w foremkach z drewna wiśniowego, co nadaje wypiekowi wyjątkowego smaku. Już po upieczeniu, ciasto dekorowane jest wiórkami kokosowymi lub białą czekoladą.

Jednym z miejsc, gdzie sernik jurajski można zakupić, jest PPUH "Patrycja i Paweł" z miejscowości Klucze.

U mnie na Boże Narodzenie sernik pojawiał się w domu rodzinnym rzadko, za to musiał być makowiec. A u Was? Jakie ciasta jadacie na święta, jakie pieczecie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz