środa, 16 listopada 2011

Podstawowe źródło witaminy C


Jeśli myślicie, że jest nim cytryna – nieprawda. Po pierwsze dlatego, że cytryny są w Polsce znane od niedawna w porównaniu z kapustą, a po drugie dlatego, że cytryna w formie plastra czy soku, dodana do wrzącej herbaty, traci wszystkie właściwości.

fot. wikipedia

Nie zachęcam oczywiście nikogo do zakwaszania herbaty kapustą kiszoną, ale już dobry bigos, kapusta z fasolą czy kapusta z grzybami, o surówce z kapusty kiszonej nie wspominając, to doskonały smak i dużo, dużo zdrowych składników. Poza wspomnianą witaminą C, kapusta zawiera wapń i żelazo, sok z kiszonej kapusty to bardzo dobry środek na trawienie, a kwas mlekowy powstający przy kiszeniu walczy z bakteriami.

W Polsce kapusta jedzona jest od wieków – z różnych zapisów można wywnioskować, że jest jedzona na naszych ziemiach już od 2500 lat! Można powiedzieć, że to jedno z najpopularniejszych polskich warzyw. Kapusta w postaci kiszonej uważana jest przez wielu obcokrajowców za całkowicie niejadalną, również z uwagi na intensywny aromat (chociaż spróbujcie powąchać sos rybny, znany w kuchni azjatyckiej). Kiszenie to jednak doskonała metoda na przechowanie warzyw przez zimę – należy pamiętać, że nie zawsze były lodówki i dostawy z drugiego końca świata. Nic więc dziwnego, że aż sześć wariantów kapusty kiszonej z różnych województw wpisanych jest na listę produktów regionalnych.

Z województwa dolnośląskiego pochodzi kapusta kiszona ślężańska, delikatnie doprawiana marchwią. W woj. lubelskim produkuje się kapustę kraśnicką – przepis na nią przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a do produkcji używane są w większości produkty z własnego gospodarstwa. W woj. lubuskim od 40 lat uprawia się kapustę „kamienna głowa”, z której produkowana jest kwaszona nadnotecka, biorąca nazwę od rzeki Noteci, przepływającej w pobliżu i tworzącej wyjątkowy mikroklimat. W woj. małopolskim popularna jest kapusta charsznicka – Charsznica to jedna z 18 wsi, gdzie jest uprawiana. Opolskie słynie z kapusty z Bobrowy, o intensywnym smaku i zapachu z nutą kminku. W województwie podlaskim głównym miejscem produkcji kapusty są nadnarwiańskie wsie, jak Kruszewo, Śliwno, Izbiszcze, Pańki – stąd nazwa kapusty: kruszewska. Zachodniopomorskie nie wyróżnia nazwy regionu, tamtejsza kapusta kiszona nazywa się po prostu „z beczki”.

A jak kapusta, to bigos. Ta typowa potrawa zimowa, świąteczna ma wiele wariantów, każdy robi ją trochę inaczej. Kluczowe jest jednak zaplanowanie gotowania, bo zapach jest wyjątkowo intensywny i trwały. Tutaj znalazłam ciekawy przepis – wymagający czasu i wielu składników, ale kuszący.

A co wy robicie z kapusty? Piszcie w komentarzach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz