środa, 4 stycznia 2012

Chude mięso jest zdrowe!


Zwykło się uważać, że mięso – szczególnie czerwone – to grzeszny nawyk, bo mięso w ogólności nie jest szczególnie zdrowe. Na szczęście dla wszystkich mięsolubnych, najnowsze badania obalają ten mit.

fot. rgbstock / greyman

Wyniki badań, opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wskazują, że czerwone mięso może być korzystne dla organizmu, jeśli jada się je z umiarem. Trwające prawie dwa lata badania wykazały, że jeśli trzymać się podobnej liczby kalorii w diecie, to spożywanie chudego, czerwonego mięsa może obniżać „zły” cholesterol (LDL). Uczestnicy badania zjadali od 120 do 165 gramów mięsa – grillowanego, duszonego lub smażonego.

Owszem, badanie było współfinansowane przez National Cattlemen's Beef Association, ale myślę, że dobrze obrazuje starą zasadę, że wszystko z umiarem jest OK. Nigdy nie uwierzyłam do końca w te ponure opowieści o tym, jak to czerwone mięso sprawi, że padnę trupem na miejscu – i jak widać, słusznie nie dowierzałam. Nie zamierzam przesiadać się na 2 krwiste steki dziennie, ale domowy hamburger raz na jakiś czas albo dobre bitki wołowe – czemu nie?

Źródło: http://bit.ly/tJ8754

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz