czwartek, 26 stycznia 2012

Cukiernia Ciuciu

Ręcznie robione cukierki? Dlaczego nie!

fot. ciuciu.pl
W dobie automatyzacji i powtarzalności, ręcznie robione cokolwiek jest dla mnie od razu bardziej kuszące. Zaakceptuję niedoskonały kształt, jeśli wiem, że wyrób został stworzony z sercem. Kiedy w serwisie LokalneSpecjały.pl przeczytałam o najmniejszej fabryce cukierków na świecie, postanowiłam dowiedzieć się więcej.

Ciuciu powstało w roku 2005. Główna siedziba fabryki znajduje się w Gdańsku, przy ul. Długiej 64/65. Cukierki powstają bez użycia maszyn, zgodnie z przepisami wykorzystywanymi w manufakturach w wieku XVII i XVIII! Kolejne dwie siedziby mieszczą się w Krakowie (ul. Gołębia 3) i w Warszawie (ul. Piwna 7). W manufakturach Ciuciu powstają cukierki o wielu smakach -  od typowego "cytrusowego", który dla mnie jest smakiem dzieciństwa i lizaków kupowanych w sklepikach i na odpustach, aż do cappuccino z czekoladą, czy anyżu i tymianku. W ofercie e-sklepu znaleźć można kilkadziesiąt rodzajów cukierków, żelków i lizaków. Można zamówić cukierki czy lizaki z własnym wzorem czy tekstem - a to fajny prezent np. dla gości ślubnych. W manufakturach można też wziąć udział w tworzeniu cukierków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz